Sunday, 12 May 2013


PILIH NUWA... PILIH


AIDCNews – 11/05/13 – Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa memilih antara Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dengan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali untuk menyelesaikan kemelut krisis dalam PKR Selangor.
Saranan itu diutarakan oleh bekas Timbalan Presiden Keadilan, Dr Chandra Muzaffar.
“Kalau kita kaji secara mendalam pertelingkahan presiden dan timbalan presiden PKR puncanya adalah peranan yang dimainkan Anwar kerana tidak mahu melakukan sesuatu sebagai ketua umum yang mungkin akan menimbulkan reaksi negatif salah seorang daripada mereka.
“Anwar cuba memenuhi hasrat mereka, dalam politik sepatutnya tidak boleh berlaku macam ni. Di mana pada satu masa dia nak sokong Wan Azizah dan satu masa nak sokong Azmin.
“Anwar harus jelaskan pendirian, dia harus pilih antara presiden dan timbalan presiden,” katanya kepada Antarapos.
Ujar beliau, masalah antara Wan Azizah dan Azmin telah berlarutan sejak empat tahun yang lalu dan ia perlu diatasi segera demi kepentingan parti.
Dr Chandra turut mendakwa Anwar bersikap sedemikian kerana bimbang rahsia yang disimpan kedua-dua individu terbabit akan terbongkar sekiranya beliau memilih salah seorang daripada mereka.
“Isu menteri besar pula saya menganggap ia sebagai simptom, manifestasi masalah ini (tetapi) puncanya dulu perlu kita selesaikan (iaitu) sikap Anwar Ibrahim ini.
“Soal pemilihan tidak dapat mengatasi masalah ini. Pemilihan mungkin akan mencerminkan konflik antara kedua pemimpin ini. Presiden mungkin ada dia punya calon, timbalan pun ada dia punya calon. Konflik ini akan berterusan jika puncanya tidak diatasi,” katanya lagi.
Sementara itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dilaporkan Mstar berkata perlantikan Menteri Besar (MB) Selangor harus diputuskan segera kerana kelewatan akan memberi kesan negatif terhadap Pakatan Rakyat.
“Dengan setiap saat kelewatan, ia tidak baik untuk Pakatan Rakyat serta rakyat Selangor.
“Dua negeri (yang dikuasai Pakatan) telah mengangkat sumpah jawatan ketua-ketua negeri mereka dan barisan exco, dan saya fikir Selangor sepatutnya yang paling cepat,” katanya dalam satu sidang media pada Sabtu.
Guan Eng turut membidas Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin yang meminta supaya DAP dan PAS tidak campur tangan dalam isu pelantikan MB Selangor.
Beliau berkata, sebagaimana rakyat mengundi untuk pakatan itu dan bukan hanya PAS, PKR atau DAP, ia adalah penting untuk ketiga-tiga pihak untuk terlibat dalam proses berkenaan.

No comments:

Post a Comment